Server Amator – Debian cu Virtualmin

Server Amator – Debian cu Virtualmin

Stiu ca atunci cand e vorba de linux multi fug si spun ca e greu. Totusi aceasta impresie ramane doar o impresie de care iti aduci aminte cu drag cand te gandesti la ea ca ai avut-o vreodata. 

Avand nevoie de un server WEB ce contine de preferinta Apache, MySQL si PHP care sa nu fie conditionat de bani m-am apucat si am configurat unul folosind o unitate PC mai veche.
In Debian, ce se poate instala folosind manualele destul de intuitiv, cele mentionate mai sus se pot instala urmand mai multe variante dar varianta preferata de mine a fost una care include o instalare a unui gestionar de servere cum este Virtualmin. Acest gestionar imi da posibilitatea de administra mai multe servere pe aceeasi unitate (hardware), si am ales versiunea sub licenta GPL (Open Source).

Dupa instalarea sistemului de operare am descarcat fisierul ce executa instalarea.
In consola se poate folosi comanda:

Code:
wget http://software.virtualmin.com/gpl/scripts/install.sh

Rularea acestui fisier se face cu ajutorul comenzii :

Code: 

sudo ./install.sh

Odata ce aceasta comanda incepe a rula vor fi instalate pe sistem toate cele necesare administrarii unui server web.

Se instaleaza Apache (server WEB), MySQL (server baze de date SQL) , PHP, Proftpd (server FTP), Postfix (server de E-mail) precum si alte utilitare necesare bunei functionari a serverului.

La terminarea rularii comenzii de mai sus puteti accesa pagina default a Virtualmin urmand link-ul https://localhost:10000 (pentru cei ce instaleaza pe un server remote pot accesa linkul prin https://IP_Server_remote:10000).
Aici veti accesa o pagina web ce va cere pentru inceput sa fiti de acord cu certificatul site-ului si apoi va cere un user si o parola. Acestea sunt pentru inceput cele ale utilizatorului ce are drepturi de instalare.

Cu optiunea “Adauga Server” se poate adauga un server (numele acestuia) si apoi se poate trece la editarea caracteristicilor acestuia. Aceste caracteristici tin de calea folosita pentru serverul Web (Apache), cale in care trebuie sa se regaseasca fisierele necesare rularii site-ului si baza de date ce este folosita de server (MySQL).
Template-ul default al Virtualmin pentru acestea presupune calea serverului de web in folderul “/home/nume_site/public_html” si baza de date administrata se numeste “nume_site“.

Costuri = 0 (fiind scos curentul si pretul abonamentului la internet)
Legalitate = 100% (fara softuri nelicentiate si neplatite)


[Image: xenno_24.gif]

 

Permanent link to this article: https://www.xenno.org/530/server-amator-debian-cu-virtualmin/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.